Yeryüzü halifesi


Hani Rabbin, meleklere: "Ben yeryüzünde muhakkak bir halife yaratacağım" demişti de, melekler: "Aaa! Yeryüzünde boz­gunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Biz seni hamdinle tesbih eder ve seni takdis ediyoruz" demişlerdi. Allah da onlara "Muhakkak sizin bilmediğiniz şeyleri ben bilirim" buyurdu. (Bakara 30)

Halife: Asilin yerine geçen vekil manasınadır. Musa aleyhisselam kardeşi Harun aleyhisselama benim yerime geç manasında hilafet kelime­sini kullanmıştı.

Allah (c.c.) da yer yüzünü imar etmek, insanları Allah'ın kanunlarına göre yönetmek üzere yaratığı Adem ve neslini halife olarak yaratacağını meleklere söyledi.

Melekler Allah'a olan ibadetlerine devam edeceklerini, kan dökücü birini niçin yaratacağını sorarlar Rablerinden. Allah (c.c.) da onların bil­medikleri şeyler olduğunu, bilmedikleri konuda konuşmamaları gerektiğini ha­tırlatır.

"Yeryüzünde bir halife yaratacağım" cümlesinden Hz. Adem yaratıl­madan önce yeryüzünün yaratıldığını öğreniyoruz. Hz. Adem yeryüzünde Allah'ın halifesi olarak yaratıldı. Papazların dediği "Hz. Adem cennette yasak meyveyi yemeseydi şimdi biz cennetteydik" sözünün yanlış ol­duğunu haber veriyor Kur’an.

Herşeyi bilmesine rağmen Allah'ın meleklerine sorması bize isti­şareyi öğretmektedir. Rabbimizin istişareye ihtiyacı yoktur. Bize öğret­mek için.


En iyi bildiğiniz konularda karar vermeden önce siz yine de istişare ediniz.


Mahmut Toptaş / Şifa tefsiri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fena ve Beka

Ortaasya ve Balkanlarda dini gruplar

Ebu Nasr Serrâc et-Tûsî'nin el-Lümâ'sında Tasavvuf, Tevhid, Marifet ve Makamlar