Araştırmacılar için


Kişinin öncelikle hangi konuyu çalışacaksa o mevzuya iştiyakı, merakı olması gerekir. Merak ilmin başıdır.  Bununla birlikte bütün sosyal bilimler araştırmacılarının ister iktisat isterse edebiyat olsun teknik anlamda Osmanlıcayı eski harflerle okumayı ve yazmayı öğrenmesi gerekir. Sonra Osmanlı Türkçesini öğrenmek, o dilde yazılmış yazıları okumak gerekir. Çünkü bugünü anlamak için geçmişin izini sürmek gerekir. 

Osmanlı Türkçesi bugünkü Türkçeden çok daha zengindir. Bugün bizim kullandığımız Türkçe on bin kelimeden oluşuyor. Osmanlılar ise daha geçen yüzyılın sonlarında yüz bin kelime kullanıyorlardı. 




İngilizce bilmenin gerekli olduğunu söylemeye lüzum var mı? 

İyi ve kötü çalışmaları birbirinden ayırt etmek için bir hocadan ders almalıdır. 
Araştırdığı alanla ilgili en iyi çalışmaların izini sürmelidir. Bu konuda hocalardan görüş almaktan çekinmemelidir. 

Milli Kütüphane, İsam, Bilim ve Sanat gibi yurt içi ve yurt dışından bir çok dergiye abone olmuş kütüphanelerden ilgili dergiler takip edilebilir. Ayrıca internet üzerinden araştırmacılara kapılarını açan Avrupa ve Amerika'dan devlet, özel ve üniversite kütüphanelerine online başvurarak istediği kitabın dijitalini ücret karşılığı istetebilir.

Araştırmacılar için bir kaç pratik öneri. Mendeley ve Evernote gibi yazılımlarla ellerinde biriken pdf vb. dökümanları arşivleyebilir ve tasnif edebilir. Ayrıca internette yapılan araştırmalar esnasında hemen okunamayan uzun makaleleri daha sonra okumak için tarayıcılarına Pocket eklentisini indirebilirler. 


Abdullah Kargılı





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fena ve Beka

Ortaasya ve Balkanlarda dini gruplar

Ebu Nasr Serrâc et-Tûsî'nin el-Lümâ'sında Tasavvuf, Tevhid, Marifet ve Makamlar