Hafızlık bayramı


Hafızlık bittiğinde heyecanlı bir bekleyiş kaplar talebeleri. Hafızlığını bitiren döner, pilav üstü kavurma, baklava gibi yiyecekler getirir, sınıfa ziyafet çeker. Hafızlığa devam edenler onları gıpta ile seyreder, kendilerini onların yerine koyarlar.



Heyecan devam eder. İmtihan zamanı gelir. Kimin ezberi kuvvetli, kimin zayıf ortaya çıkar. Ardından merasim için hazırlıklar başlar. Okunacak sureler, ayetler belirlenir. Hangi sırayla kimler okuyacak ortaya çıkar. Denemeler yapılır. Üzerine özenle sarık sarılmış fesler depodan çıkarılır. Sırmalı cüppeler sırta geçirilir. Hocanın karşısında provalar yapılır. Beklenen gün gelir çatar. Merasim için her şey hazırdır.

Fatih Camiinde mihraba yakın hazırlanan bölüme hafızlar kurs adları okunduktan sonra topluca davet edilir. Herkes yerini aldıktan sonra ön tarafta ortada oturan hocalardan birkaçı aşr-şerif okurlar. Daha sonra hafızların kıraatine geçilir. İsim isim çağırılır, yüksek yeşil minderlere çıkarlar. Sanki Cennette tuba dallarının altında yeşil zümrütten köşklerinde oturuyorlar. 

Yüzlerinde Allahın nuru pırıl pırıl parlar. Hz. Davud gibi yanık sesleriyle kalpleri lahuti aleme kanat açtırırlar. Gönenli Mehmed Efendi ellerini kaldırır. Duaya başlar. O ulvi sesiyle cemaatin içini kavurur, gözlerden yaşlar boşanır. Merasimin sonunda hafızlar yüzlerinde huzura ermişlerin kıvancı ve bayram sabahı dinginliğinin mutlu tebessümü ile ayrılırlar.



Abdullah Kargılı





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fena ve Beka

Ortaasya ve Balkanlarda dini gruplar

Ebu Nasr Serrâc et-Tûsî'nin el-Lümâ'sında Tasavvuf, Tevhid, Marifet ve Makamlar