Kayıtlar

2010 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Yavaş çok yavaş

Resim
Salyangoz ve kaplumbağa... İki yavaştan ne çıkar.

Browser çalışma mantığı

Resim
Eğer birisine web browserin çalışma mantığını açıklamak istersen karikatürdeki yolu takip edebilirsiniz. Resimde kullanıcı kral olarak çizilmiş. Kral internet tarayıcısına bir web sitesini getirmesini emrediyor. Browser firewall yani güvenlik duvarını geçip dns server ile görüşüyor. Dns server onu hosting sunucusuna yönlendiriyor. Ve mutlu son. Browser siteyi buluyor, kralın ayağına kadar getiriyor.

Geçmişten bugüne "el"in tarihi

Resim

Gaflet

Resim
Bir arkadaşımızın cenazesindeydik. Namazda hep şunu düşündüm. Gaflet nasıl bir şey. Cenazeyi kaldıran hocadan yakınlarına kadar ölüme ne çabuk alışıyoruz. Okuldayken hocamız şöyle derdi: İyi ki unutmak var. Yerinde söylenmiş, yerinde kullanılması gereken bir söz. Aksi halde insan ahiret mahrumu olabilir. Bir teneffüs diye düşünebiliriz gafleti yani unutmayı.

Böcekler

Resim
Geçen sene istanbul'da bir Çin lokantasının açılışına davetliydik. Çorbayla başlayan serüven tatlı soslu tavuk, kızartılmış muz ve adını bilemediğim mantar diye yemeye koyulduğum menüyle devam etti. Yemeği bitirdikten sonra arkadaşım "O yediğin neydi biliyor musun?" diye sordu. "Hayır, ama mantara benziyor" dedim. "Ahtapot zarını afiyetle midene gönderdin" dedi. Ahtapot ismi duyunca yüzümü ter bastı, midem burkuldu. Masadan kalktım, kendimi dışarı zor attım. Halbuki ahtapot böceklerle kıyaslanmayacak derecede temizdir ve fazla mide bulandırıcı da değildir. Böcek yemediğime şükrettim.

Kötü hayal

Lise son öğrencisi Gizem, geçen yıl edebiyat dersinde yazdığı ‘hayali’ mektubunda, anne babasına lösemi hastası olduğunu haber verdi. Ve bu ‘kurgu’ mektubuyla, birinci oldu. Mektubu yazarken sağlığı gayet iyi olan Gizem, bu yıl lösemi olduğunu öğrendi. Çemberlitaş Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Gizem Alp’in (18), geçen yıl Edebiyat dersinde kendisine birincilik getiren mektubunda yazdıkları, bir yıl sonra gerçek oldu. O mektupta, anne babasına lösemi olduğunu haber veren Gizem’e bu yıl üniversite sınavına birkaç gün kala lösemi teşhisi konuldu.

Yezidi

Cizreli bir arkadaşımla konuşurken kendisinin Yezidi olduğunu söyledi. 1800’lü yıllarda ihtida edip Müslüman olmuşlar. Musul’da kalan aile efradı ise hala Yezidi inancındalar.  Güneydoğu’da çok sayıda insan bilmeden Yezidî inanç terimlerini kullanıyormuş. Mesela bir şeye yemin edeceklerinde Yezidilerin kutsal kitabı Kara Kitap üzerine yemin ediyorlar. Tabi bunu deyim halinde kullanıyorlarmış. Abdullah Kargılı 

Mezar üzeri bina

Resim
Dün Fatih'te dolaşırken bir kazı gözüme çarptı. İzin alıp içeri girdim. Daha önce otopark olarak kullanılan bu yerde şimdi hummalı bir faaliyet mevcut. Fetihten sonra yapılan ilk mescitlerden birinin temel yapısını ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Mihrap yerinin sağ ön tarafında minarenin kaidesi ve mezarlar yer alıyor. Yıllarca bu kabirlerin üstünde otopark çalıştırmışlar. İfadelerine göre de kazandıklarından hiç bereket görememişler.

Çanakkale içinde...

Resim
Çanakkale sergisini geziyordum. Boncukla işlenmiş cüzdanın önüne gelince duraksadım. Anne tarafımdan Kadir dedem, baba tarafımdan Mevlüt dedem aklıma geldi. Birisi Yemen, diğeri Çanakkale cephesinde şehit düşmüş. Geriye yetim çocukları kalmış.

Podcast deposu

Resim
Geçen gün kaliteli mistik müzik nereden dinleyebilirim diye düşünürken google amcadan mistik müzik var mı dedim. Karşıma bu site çıktı. Sadece mistik müzük değil; etnik müzik, ezgiler, radyo kayıtları, yıllar önce dinlediğim ve burada karşıma çıkan bant tiyaroları. Güzel bir hazine. Değerini bilelim. http://www.mbirgin.com/

İngilizce Arapça dersleri

Resim
İngilizce eğitim siteleri ararken karşıma çıkan güzel bir sürpriz. Arapça eğitim videoları. Daylight eğitim videolarına benzer tarzda kaliteli hocalar tarafından dersler işleniyor. Aynı zamanda işlenen dersleri kitabını indirerek takip edebiliyorsunuz. Tek dezavantajı anlatım dili ingilizce. www.lqtoronto.com/videos.html